OCD
מאת דפנה שם טוב
בכדי להבין מה מלמד אותנו הדמיון בין אהבה ו-OCD נסקור בקצרה את מאפייניה העיקריים של הפרעה אובססיבית-קומפולסיבית:
OCD היא אחת מן ההפרעות שמטפלים רבים מתקשים להיות אמפתיים כלפיה. תחושות שכיחות הן תסכול, תשישות או לעג סמוי מצידו של המטפל כמו גם מהסביבה. העדר האמפתיה לרוב נובע מהקושי להבין למה הסובלים מ-OCD פשוט לא מפסיקים לבצע את הטקסים שלהם. למשל – למה פשוט לא להפסיק לרחוץ ידיים כל רגע?
להרבה מאתנו קל להבין דיכאון וחרדה כיוון שהפרעות אלו כוללות אזורי תוכן שרובנו נתקלים בהם ברמה זו או אחרת – כולנו מתישהו נחווה עצב או חרדה. בניגוד לכך, התכנים הכפייתיים יכולים להיות מאוד לא הגיוניים: צורך של אדם לקום ולשבת שבע פעמים, ללחוץ 3 פעמים על מתג האור, וכן הלאה. ב-OCD יש משהו שהוא "ההפך משינוי". כלומר, שימור טקסים ודרכי התנהלות באופן קפדני ביותר.
אז ממה מורכבת הפרעת OCD?
אובססיות
יכולות להופיע במספר דרכים: מחשבות, תמונות שנתקעות בראש, דחפים או משהו שהאדם מדמיין.
האובססיות הינן חזרתיות, אינטרוסיביות (חודרניות – נכנסו לי לראש מבלי שרציתי), והינן בעלות תוכן שלילי וגורמות לחרדה ולסבל ברורים.
דוגמאות:
"אני עומדת לפגוע בתינוק שלי" (דוגמה לדחף)
"השארתי את הבית פתוח/גז דולק"
אני עומד לשכוח משהו חשוב"
תמונה לא נעימה שנתקעת בראש, לפעמים זה משהו שראיתי ולפעמים משהו שיצרתי בעצמי
התחושה הלא נעימה כתוצאה מהמחשבות האובססיביות לא חייבת להיות רק חרדה. זה יכול להיות גם גועל למשל. כל מטופל עם הרגשות הספציפיים שלו.
קומפולסיות
הסובלים מ-OCD נוטים לבצע פעולות (מנטליות או פיזיות) חזרתיות בכדי להשכיח את התחושות הקשות העולות כתוצאה מתוכנן של האובססיות. התנהגויות אלו עשויות להופיע בשני מישורים: במישור הגלוי החיצוני, ובמישור הפנימי מחשבתי.
התנהגויות/פעולות חזרתיות – ניקיון, סידור, בדיקות ועוד.
אקטים מנטליים חזרתיים – ספירה, חזרה על מילים/משפטים בלב ועוד (יכול לעבור מתחת לרדאר של פסיכולוגים).
מטרת הקומפולסיות:
מניעה או הפחתה של החרדה/מצוקה
מניעת אירוע/סיטואציה/מחשבה
הדינאמיקה הכפייתית
"המים שאני עומד לשתות מזוהמים" -> חרדה/גועל/מתח -> התנהגויות חזרתיות: בדיקות חוזרות של המים/סינון חוזר של המים לפני השתייה. הימנעות מסיטואציות המעוררות אובססיות/קומפולסיות: שתייה רק מבקבוקים/כוסות מסוימים/רק במקומות מסוימים.
בטווח הקצר, הקומפולסיות עובדות. לא משנה עד כמה זה שרירותי ולא קשור לתוכן האובססיבי. כלומר, ביצוע הטקסים אכן משכיח את התחושות שמעלות האובססיות.
בטווח הארוך, האובססיה עולה שוב ושוב והמטופל יצטרך לבצע את הטקס הקומפולסיבי המון פעמים. ככה נכנסים לתוך הלופ של OCD.
דוגמה לאובססיות וקומפולסיות הנובעות מאהבה רומנטית
האובססיות במסגרת זו יכולות לבוא לידי ביטוי במחשבות טורדניות סביב מידת החיבה של בן/בת הזוג. למשל, אדם העוסק רוב היום במחשבות כמו "האם היא אוהבת אותי באמת?", "האם היא אוהבת אותי כמו שאני אוהב אותה?" כך, הטלת הספק הבלתי-פוסקת במידה בה בן הזוג באמת אוהב אותי עלולות לעורר תחושות קשות של חרדה או כעס. כמו כן, בכדי להשכיח את תחושות אלו, האובססיה עלולה להביא לבדיקות בלתי-פוסקות של מידת אהבתו של בן הזוג שיכולות להתבטא באופן גלוי – שאלות חוזרות ונשנות של "האם אתה אוהב אותי?", או באופן חבוי – השוואה בין היחס של בן זוגי כלפי, לבין היחס שהוא מפגין כלפי אחרים.
חשוב לציין כי זוהי רק דוגמה אחת להמחשה, שכן תוכן האובססיה משתנה מאדם לאדם (יכול להיות למשל שהאובססיה תתבטא באופן "הפוך" ותהיה סביב "האם אני אוהב את בן הזוג מספיק?").
דוגמה לאובססיות וקומפולסיות הנובעות מאהבה הורית
האובססיות במסגרת זו יכולות לבוא לידי ביטוי במחשבות טורדניות סביב שלומו של הילד. למשל, אדם העוסק רוב היום במחשבות כמו "האם הילד שלי בריא ושלם?" או אדם המדמיין כל הזמן ולא בכוונה את ילדו שרוע בזירת פיגוע טרור. כך, המחשבות הקשות על שלומו של הילד עלולות לעורר תחושות חרדה ועצב עוצמתי. כמו כן, בכדי להשכיח את תחושות אלו, ההורה החווה אותן עלול למצוא את עצמו מתקשר לילדו ללא הרף ומתקשר למורתו 10 פעמים ביום כדי לשאול לשלומו. כמו כן, בכדי להשכיח את תחושות החרדה שמעלה התמונה הקשה של הילד בזירת הפיגוע, אותו הורה עשוי לאסור על ילדו לנסוע באוטובוסים או להסתובב במקומות ציבוריים העמוסים באנשים.
יונג, הצל ומנגנון ההשלכה – דפנה שם טוב